De ce se simt atât de bine îmbrățișările, ținerea de mână și mângâierea: ce au descoperit oamenii de știință despre circuitul creierului

de: Ozana Mazilu
02 05. 2022

Îmbrățișările, ținerea de mână și mângâierea ne oferă un impuls psihologic despre care se știe că este important pentru bunăstarea emoțională și dezvoltarea sănătoasă. Dar până acum, nu a fost clar de ce ne face plăcere acest tip de atingere.

Acum, cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au identificat un circuit neuronal care transmite senzația cunoscută sub numele de „atingere plăcută” de la piele la creier. Ei susțin că descoperirea la șoareci poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă și să trateze mai bine tulburările caracterizate prin evitarea atingerii și dezvoltarea socială afectată la oameni, inclusiv tulburarea din spectrul autismului.

„Senzația plăcută la atingere este foarte importantă la toate mamiferele”, a spus dr. Zhou-Feng Chen, directorul Centrului pentru Studiul Mâncărimii și Tulburărilor Senzoriale de la Universitatea Washington, care a condus studiul.

„Un mod prin care bebelușii sunt hrăniți este prin atingere. A ține mâna unui muribund este o senzație foarte puternică, reconfortantă. Animalele se îngrijesc între ele. Oamenii se îmbrățișează și dau “noroc”. Terapia prin masaj reduce durerea și stresul și poate oferi beneficii pacienților cu tulburări psihice”, arată cercetătorii.

Îmbrățișările ne fac mai fericiți

Astfel, în aceste experimente cu șoareci, s-a identificat o neuropeptidă cheie și o cale neuronală cablată dedicată acestei senzații. Pe lângă circuitul neuronal, cercetătorii au descoperit o neuropeptidă – un mesager chimic care transportă semnale între celulele nervoase – care transmite senzația de „atingere plăcută”.

Echipa lui Chen a descoperit că șoarecii fără această neuropeptidă, numită prokinecticină 2 (PROK2), nu au putut simți semnale plăcute la atingere, dar au continuat să reacționeze în mod normal la mâncărimi și la alți stimuli.

„Acum că știm care neuropeptidă și ce receptor transmit doar senzații plăcute la atingere, este posibil să îmbunătățim semnalele plăcute de atingere, fără a interfera cu alte circuite”, au spus cercetătorii.

„Acest lucru este crucial, deoarece atingerea plăcută stimulează câțiva hormoni din creier, care sunt esențiali pentru interacțiunile sociale și sănătatea mintală”.

Echipa lui Chen a descoperit că șoarecii proiectați să nu aibă PROK2 au evitat activități precum îngrijirea și au prezentat semne de stres nevăzute la șoarecii normali.